utorok 30. júna 2015

Timeless Place

Z pražských potuliek. Úzku cestičku takmer zhltol brečtan a ak ňou pôjdeme ďalej, zhltne aj nás. Mäkké svetlo zachytené v ospalých pavučinách. Čas tu tušia len miniatúrni gaštanoví ježkovia, napchávajúci si zatiaľ brušká letom.

Prague wanderings. Tiny road almost swallowed by ivy - if we continue this way, it will swallow us as well. Soft, soft light caught in sleepy spider-webs. Only little chestnut-hedgehogs dream about Time here, while they fill their bellies with summer.

utorok 2. júna 2015

Wishing you merry strawberries

"Tikot hodinek. Černé kočky rozkousali bílé domino. Skořicové lodě vpluly do spících přístavů. Kde nikdo nečekal. Tak krátce se sní. A ona zašifrovaná již se probouzí. Protírá sobě popůlnoční oči, co noha nohu mine, vlasy rozpouští. V svétlo, jež na hrebíncích nesou pyšní kohouti. Dům větru se otáčí."
/Vít Obrtel/

Je jún. Júnové jahody. Mala by som sa učiť doma na štátnice (áno opäť), ale keďže robím množstvo pofidérnych rozhodnutí, radšej vystojím hodinu v rade na mangovú zmrzlinu z Kounu. A beriem seba, jahody a štátnicové otázky na piknik. Alebo minivýlet. Zaspávam počas dňa a snové ingrediencie sa zvláštne miesia s teplom a okolitým šumom. Raňajky tri krát denne. Svetlo do deviatej. Do okna nám vrastá strom. Sníva sa mi, že spím na strome. 

Našli sme psa a nazvali ju Lujza. Mačky sa zmenili na ježkov. Našli sme psieho majiteľa. Povedal, že Lujza je Frida. Mačky na celý incident zabudli a pokúsili sa zjesť pivonky.

Jún má holé členky. Chodím pešo a tie najkrajšie červené topánky robia otlaky. Chodníky s kobercami z opadaných agátov, Rovnakosť vôní v čase dodáva bytiu zvláštnu stabilitu. Orgován vystriedaný jazmínom, jazmín vystriedaný pokosenou trávou a niečím veľmi ovocno-hýrivým z HM, čo zostáva tri metre za okoloidúcou slečnou. Rána a večery sú príjemné, ale počas dňa sa občas vynára tá beztvarosť. Vôňa koľajníc, aj keď ju necítiť. Pehavá tvár za sklom MHD. Maky v červených krinolínach. Je jún, začiatok, a okrem toho, že mám štátnice (áno opäť) a narodeniny (áno opäť), vôbec netuším, čo bude na jeho konci. Ale prajem merry strawberries.