streda 22. januára 2014

Obrázkovo

Písmená, slová, vety - knižky sú super, ale...určitá ne(vý)slovnosť občas dobre padne. Nikdy som nebola moc na komixy - vždy skôr hlcem príbeh, alebo sa teším z toho, ako je kniha napísaná, avšak rada by som sa s vami podelila o nasledovné - obrázkové - knihy, ktoré často vyťahujem z knižnice a len tak sa kochám, dotýkam papiera, inšpirujem...

"Nový svět" Shauna Tana som objavila len pred pár dňami a pri mojej slabosti na staré fotografie a klobúky to bola vizuálna láska na prvý pohľad. Je to príbeh, hoci bez písmen, na jeho koniec som sa ešte nedostala. Všetko v skvelých šedých tónoch, alebo odtieňoch bielej kávy.

Francúz Blexbolex je autorom dvoch nasledovných kníh. "Roční období" mám takto aspoň v knižke, keď už sú v realite celkom popletené. Hoci, ani tu nie sú porade a tak sa môžete rozhodnúť sami kam budú jednotlivé kresby patriť...alebo si zložiť vlastné ročné obdobie. Svetlušky a padajúce hviezdy na magritteovsky modrom odtieni modrej mám takto po celý rok...jú!


Ďalšia Blexbolexova kolekšn je "Album lidí". Od ordinérneho "pána" a "paní" až k "rytierovi" a "bezhlavému rytierovi" (keby ste sa náhodou potrebovali naučiť rozlišovať). A množstvo ďalších, našli ste sa tam?

Najťažšia - nie len z pohľadu váhovej kategórie - je kniha "Codex Seraphinianus", ktorej autorom je taliansky umelec, architekt a dizajnér Luigi Serafini. Je to akási encyklopédia imaginárneho sveta, jeho obyvateľov, flóry, fauny, fyzikálnych javov... napísaná /asi/ vymysleným písmom (v ktorom si ale môžete vypracovať čosi, čo vyzerá ako cvičebné listy, muhehe). Cítite sympatiou k dáždnikovým piadiľuďom? Then go for it. 

Ehm, aj ja som kedysi celkom veľa kreslila, tak na záver drobná špinavá propaganda... a tiež ste v detstve celé dni listovali v socialistickej encyklopédii "Svet okolo nás"? Poznáte nejaké vizuálne zaujímavé a inšpiratívne knižky? Budem rada za tipy 
Shaun Tan: Nový svět. Labyrint  : Praha. 2012
Blexbolex: Roční období. Baobab : Praha. 2013
Blexbolex: Album lidí. Baobab : Praha. 2009
Luigi Serafini: Codex Seraphinianus. Rizzoli : NY. 2013

2 komentáre:

  1. Skvely blog! Kniha "Codex Seraphinianus" ma veľmi zaujala, niečo z "môjho" sveta :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem, verim/a na Tvojom blogu som videla/ze mas pestry svet, dazdnikoludom aj ich partakom by sa tam by sa tam urcite pozdavalo:)

      Odstrániť