pondelok 13. januára 2014

Z akých farieb sa skladá biele svetlo

...Newton prišiel na fakt, že z rôznych. V roku 1666. V roku 2014 sedíme s Lindou u mňa na zemi učiac sa na zajtrajšiu skúšku z arteterapie. Na parkety svieti slnko a cez brúsené sklo zavesené na okne sa rozbíja na nespočetné množstvo dúh (padajúcich do šálok, neviem prečo, ale vždy, keď sa učím, tak strašným spôsobom namnožím šálky a poháre okolo seba, vznikne úplny šálkový zákop). 
"Ružová je farbou tela...". Goetheho fialový strach zo zániku sveta. Modrý návrat do maternice. Sociálna oranžová, farba extrovertov.
Niektoré dni majú svoju farbu: zlý maslový odtieň rána zapitý mrkvovým džúsom, zuby umyté kurkumou (vraj je to veľmi zdravé). Dnes mi D. poprial "modrý deň". A on je vcelku modrý, svieži, pokojný ako linearita kachličiek v bazéne, alebo ako môj nový (konečne) diár s obrázkom okna plného modrého výhľadu. Inak by som sa stále balila do sivej ("upír farieb"!) - tak budem veriť, že správne upírsky nasáva z každej farby tie najlepšie vlastnosti. Akej farby sú vaše dni...?
Múdrosti z knihy "Arteterapia - úžitkové umenie?" J. Šicková-Fabrici, 2006, Bratislava: Petrus

3 komentáre:

  1. moje dni sú asi sivej farby...všedné, nesúce sa v znamení prokrastinácie :D ale tvoj text krásne hýri farbami, takže sa mi trochu vyfarbilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. haha, no prave citam, ze k sivej inklinuju ludia "ktori maju tendenciu ustvat sa v praci" :D

      Odstrániť
  2. moje farby sa menia podla hodnotenia na skuskach preto vcera este ziadne farby skoro nemal a den bol hrozny a dnes sa znova vyjasnuje :) ale s tými šalkami sme asi na tom rovnako. v sobotu som si uvedomila ze doma sama pijem asi zo 7 pohárov naraz a vsetky mam na stole pred sebou :)

    OdpovedaťOdstrániť